Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons

calendar 21.05.21
Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons
Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 1

Champignons zijn behalve heerlijk ook heel gezond. Zij zijn calorie-en vetarm, bevatten verschillende mineralen en hebben een hoger eiwitgehalte dan veel andere plantaardige voeding. Champignons zijn tevens rijk aan B-vitamines, die ervoor zorgen dat je lichaam meer energie uit je voeding haalt. Geniet er dus regelmatig van. Paddenstoelen zijn ook nog eens heel veelzijdig! Laat je inspireren met zeven uiteenlopende recepten met champignons.

1. Gevulde champignons uit de oven

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 2

INGREDIENTEN

8 grote champignons
2 eetl groene pesto
4 eetl geraspte kaas
1 sjalotje
peper en zout, 1 eetl olijfolie
3 eetl pijnboompitten

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de champignons schoon en haal de stelen er uit. Snipper het sjalotje en de champignonstelen fijn, verhit de olijfolie in een pannetje en bak 2 minuten aan en breng op smaak met peper en zout. Schep als het vocht grotendeels verdampt is het mengsel uit het pannetje in een kom. Rooster de pijnboompitten in een pannetje in ongeveer 2 minuten bruin. Voeg de pesto, kaas en pijnboompitten toe aan het kommetje met de champignonstelen en roer goed door. Schep in elke champignon een schep van het mengsel en zet ze in een schaaltje 10 minuten in de oven.

2. Pizza met rucola, zwarte knoflook en champignons

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 3

INGREDIENTEN

bloem ✔ water ✔ gist ✔ 1 kl zwarte knoflookpoeder ✔ 1 kl Gula Java kokosbloesemsuiker fin ✔ extra vierge olijfolie Verde Salud ✔ Potje Il Piccolino (baby champignons knoflook & peterselie van Funghi Valentina) ✔ 1 rode ui ✔ 1 kleine venkelbol ✔ 120 gram rucola ✔ 1 kl Orac Botanico mix, mild ✔ 1 dl amandelroom ✔ 1 el citroensap ✔ 1 el gebakken knoflook

BEREIDING

Maak een kuiltje in de bloem en verkruimel de gist erin. Strooi de kokosbloesemsuiker over de gist, strooi wat zout en zwarte lookpoeder rondom het kuiltje en giet het lauwe water en de olijfolie in het kuiltje. Laat dit circa 15 minuten staan om de gist te activeren. Kneed het deeg vervolgens tot een stevige, niet kleverige deegbal en laat het circa 1 uur rijzen onder een licht vochtig doek op een warme plaats in de keuken. Snijd ondertussen de venkel en de rode ui in heel fijne plakjes. Mix de amandelroom met het citroensap, een eetlepel water en de knoflook tot een gladde saus.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het deeg op een met bakpapier belegde ovenschaal. Laat het nogmaals circa 20 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de rucola met wat olijfolie. Beleg de deegbodem met de rode ui, venkel en rucola en bestrooi met de Botanico mix. Druppel er wat olijfolie over. Bak de pizza in circa 15 -20 minuten goudbruin, snijd ondertussen de champignons in tweeën. Neem de pizza uit de oven, strooi er de champignons over en druppel de amandel-knoflook room erover. Serveer meteen!

3. Udon noedelsoep met lente groenten en champignons

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 4

INGREDIENTEN

150g Udon noedels ✔ 1 ltr. water ✔ 40 ml. Shoyu sojasaus ✔ 10 gedroogde shii-takés ✔ 1 stukje gember van 5 cm. ✔ 2 teentjes knoflook ✔ 1 stuk kombu van 10 cm. ✔ 1 komkommer ✔ 160g verse doperwtjes ✔ 100g sojascheuten ✔ 20g wakame ✔ potje gedroogde champignons gesneden ✔ 4 blaadjes slahart ✔ 1 kl zwarte knoflookpoeder ✔ 3 lente uitjes ✔ 1 el Boletus olijfolie ✔ peper

BEREIDING

Breng het water aan de kook met de kombu, de gedroogde shii-také, de gember in schijfjes gesneden en de geplette knoflook teentjes. Zet het vuur heel laag en laat de bouillon circa 20 minuten trekken. Zeef de bouillon door een heel fijne zeef. Snijd de komkommer in kleine balkjes en scheur de slahart blaadjes in stukjes. Spoel de wakame in koud water en scheur de wakame in kleine stukjes. Snipper de lente uitjes fijn. Kook de Udon volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitlekken.

Breng de bouillon aan de kook met de Shoyu en zwarte knoflookpoeder en gaar de doperwten, champignonplakjes en de komkommer circa 2 minuten mee, schep de komkommer, champignonplakjes en doperwten eruit. Warm 4 soepkommen op, verdeel de udon noedels over de kommen en verdeel de komkommer, doperwten, champignonplakjes, sojascheuten, slahart reepjes en wakame over de noedels. Overgiet met de kokend hete bouillon en werk af met fijngesnipperde lente ui. Verdeel de soep over de borden en werk af met de grofgehakte hazelnoten, de croutôns en de boletus olijfolie.

4. Halfvolkoren taartjes met Conserva Dolce

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 5

INGREDIENTEN

75g volkorenmeel ✔ 75g meel 00 ✔ 75g kokosbloesemsuiker
75g boter ✔ 1 heel ei ✔ snufje vanillegist ✔ snufje zout
VULLING: 
180g ricotta kaas
100g Conserva Dolce van Funghi Valentina
3 theelepels kokosbloesemsuiker ✔ plantaardige melk

BEREIDING

Begin met de bereiding van het korstdeeg. Meng in een kom alle ingrediënten met de hand tot een homogeen mengsel. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast. Bereid intussen de vulling door de ricotta, kokosbloesemsuiker en de Conserva Dolce te mengen. Voeg plantaardige melk toe tot het mengsel romig is. Bestrijk de taartvormpjes met een beetje gesmolten boter. Rol het korstdeeg met een deegroller uit op een vel bakpapier, overlap de vorm en snijd het deeg in een cirkelvormige beweging uit. Prik de bodem van de tartelettes in met een vork en vul ze met bonen, zodat het deeg niet rijst. Bak op 180 °C gedurende ongeveer 30 minuten. Haal uit de oven, verwijder de bonen, vul op met de room en bak opnieuw gedurende ongeveer 5 minuten. Haal uit de vormpjes, garneer met sinaasappelschil en laat enkele uren rusten.

5. Toast met champignon, cashew créme en zwarte knoflook

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 6

INGREDIENTEN

Potje Il Grigliato (gebakken champignons van Funghi Valentina) 180g ✔ 120g (geweekte) cashew noten ✔ 1 el citroensap ✔ 1 kl zwarte knoflookpoeder ✔ 2 el + 5 el Extra Vierge olijfolie Verde Salud ✔ 1 kl geraspte knoflook ✔ 1/2 busseltje bieslook ✔ 1 zuurdesem stokbrood + 1 teentje knoflook ✔  tuinkers ✔ peper van de molen ✔  Khoisan Fleur de sel

BEREIDING

Snijd de uitgelekte champignons in partjes. Doe de cashewnoten in een blender of keukenrobot. Leng aan met water tot de noten net niet onderstaan. Voeg de knoflook, de extra vierge olijfolie Verde Salud en het citroensap toe en mix alles tot een smeuïge crème. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de bieslook fijn en meng dit onder de cashew crème. Snijd het zuurdesembrood in dikke sneetjes, schik ze op een ovenplaat en besprenkel ze met Verde Salud olijfolie. Rooster het brood in de oven op grill-stand en wrijf de toastjes in met het knoflookteentje. Besmeer het geroosterde zuurdesembrood met de cashew crème en verdeel er de champignons over. Werk af met tuinkers.

6. Gebakken paddenstoelen met guacamole crème

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 7

INGREDIENTEN

Pot Il Piccolino (baby champignons knoflook & peterselie) 520g ✔ 1 kleine rode ui ✔ 1 tl balsamicoazijn ✔ 35 gr amandelen ✔ klein bakje tuinkers ✔ 1 afgebakken bruine pistolet ✔ 2 el crème fraîche
CREME GUACAMOLE
2 grote avocado’s ✔ sap van 1/2 limoen ✔ 1/4 rode ui ✔ drupje tabasco ✔ snuf zout

BEREIDING

Snijd de (uitgelekte) paddenstoelen doormidden, snipper de ui en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de knoflook en paddenstoelen toe en bak het geheel zo’n 5 minuten. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en balsamicoazijn. Maak ondertussen de guacamole crème. Schil de avocado’s en pureer het vruchtvlees samen met limoensap, rode ui, tabasco en een snuf zout tot een romige massa. Voeg naar smaak nog wat tabasco toe.

Snijd de pistolets in dunne plakken. Rooster ze kort in de oven met olijfolie tot ze knapperig zijn. Hak dan de amandelen fijn. Spuit de guacamole crème met behulp van een spuitzak in de cocktailglazen. Schep daarover de paddenstoelen, amandel crumble, tuinkers, een toefje crème fraîche en steek er als laatste twee toastjes in. 

7. Thaise curry met asperges en champignons

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 8

INGREDIENTEN

4 kopjes basmati rijst ✔ 4 el rode currypasta ✔ 2 el extra virgin kokosolie ✔ 3 knoflookteentjes ✔ 500g bruine champignons ✔ 300g peulen of erwten met schil ✔ 300g kiemen van mungbonen ✔ 200g jonge aspergetoppen ✔ 800ml romige kokosmelk ✔ 1 bosje platte peterselie ✔ 100g tuinkers-kiemen ✔ 1tl kruiden (bijv. Amanprana ORAC Botanico-mix) ✔ scheutje sojasaus

BEREIDING

De rijst eerst wassen totdat het water kleurloos blijft. Daarna 8 kopjes water in een pan aan de kook brengen en vervolgens het vuur zachter zetten. Het deksel op de pan doen en de rijst gedurende 20 minuten laten garen.

De knoflook schillen en in flinterdunne schijfjes snijden. De groenten wassen en wanneer het nodig is deze in gelijkmatig grote stukjes snijden. De wok verhitten en de kokosolie in de wok doen. Daarin de knoflook kort aanbakken totdat hij goudbruin is. Daarna de groente toevoegen en alles gedurende 5 minuten aanbakken, daarbij alles steeds weer heen en weer scheppen. Vervolgens de rode currypasta met de kokosmelk kort met een mixer mengen en met het mengsel de groente afblussen. Alles gedurende 10 minuten bij gemiddelde temperatuur zachtjes laten koken. Daarna het fornuis uitzetten, de deksel op de pan doen en de Thaise curry tot het opdienen laten trekken.

Voor het opdienen de curry met de sojasaus en de kruiden aromatiseren en grof gehakte peterselie en de kiemen in de Thaise curry roeren. De Thaise rode curry met asperges vervolgens samen met de rijst opdienen.

Bestel NU het Funghi Champignons Pakket bij Amanvida! 9 culinaire topproducten op basis van champignons en eekhoorntjesbrood, met GRATIS katoenen tas + GRATIS verzending bij bestelling van het gehele pakket.

Koken met paddenstoelen: 7x recepten met champignons 9