Bijenproducten! Wat is propolis en waarom bijenpollen eten?

calendar 1/21/22
Bijenproducten! Wat is propolis en waarom bijenpollen eten?
Bijenproducten! Wat is propolis en waarom bijenpollen eten?

Bijenproducten! Wat is propolis en waarom bijenpollen eten? 1

Nu we ons steeds meer realiseren hoe chemisch en kunstmatig ons voedsel is geworden, zijn veel mensen op zoek naar natuurzuivere tegenhangers, die ons immuunsysteem mee ondersteunen. Bijenproducten zoals propolis en bijenpollen zijn daarom al eeuwenlang een welkome aanvulling op ons voedsel, vanwege hun rijke samenstelling. Propolis wordt door de mens gebruikt als voedingssupplement in diverse vormen, zoals spray, siroop, pastilles en druppels. Bijenpollen smaken dan weer heerlijk door smoothies, salades, dranken en desserts.

Propolis, een natuurlijk antibioticum

Bijenproducten! Wat is propolis en waarom bijenpollen eten? 2

Propolis is een natuurlijk antibioticum voor het bijenvolk en beschermt de bijen tegen onder meer verschillende virussen, schimmels en bacteriën. Met propolis worden ongewenste kieren en openingen in het nest gedicht en de wanden bekleed, waarmee de bijen hun korf beschermen tegen ongewenste indringers. Vandaar de Oud-Griekse naam pro polis ( = voor de stad). Hippocrates raadde het gebruik van propolis daarom aan zijn cliënten aan, juist omwille van deze beschermende werking. De samenstelling is telkens uniek, waardoor er niet of nauwelijks resistentie op treedt. Dit zeer kostbare, kleverige stofje is gemaakt van speciale harsen van diverse soorten bloem- en bladknoppen of boomharsen van dennen, populieren en kastanjebomen die na verzameling door de bijen bewerkt worden. De belangrijkste bestanddelen van propolis zijn: harsen, bijenwas, etherische oliën, pollen, vitaminen (zoals B1, B2, B5, B6, C en E), mineralen (waaronder chroom, kobalt, koper, ijzer, magnesium, mangaan, selenium en zink) en spoorelementen.

Waarom bijenpollen eten?

Bijenpollen bestaan uit puur stuifmeel - van het mannelijke zaad - van bloemen, dat netjes bijeengehouden wordt door een mengsel van was en honing. Hierdoor ontstaat een heel klein, compact, bolletje. Bijenpollen bevatten een zeer grote variëteit aan vitaminen en mineralen, meer dan 30 enzymen en aminozuren, lecithine en sporenelementen. Stuifmeelkorrels zijn bovendien rijk aan B-vitamines en antioxidanten, die bijdragen tot bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Tevens bevatten bijenpollen een biodiversiteit aan bacteriën, wat goed is voor de darmflora. Afhankelijk van welke bloemen het stuifmeel afkomstig is, kunnen de stuifmeelkorrels erg variëren in kleur en smaak. Soms heeft het stuifmeel een licht zoetige en nootachtige smaak, soms is de smaak meer bitter.

Stuifmeelkorrels vol vitaminen, mineralen en enzymen

In een eetlepel bijenpollen zitten maar liefst circa 2,5 miljard korrels stuifmeel. Stuifmeelkorrels kun je niet in een laboratorium synthetiseren. Geef je nagemaakt stuifmeel aan bijen, dan gaan deze direct dood. Let goed op waar je ze koopt. Mattisson levert bijvoorbeeld 100% gecertificeerd biologische bijenpollen. Premium bijenpollen bestaan uit zachte en geurige korreltjes die niet gepasteuriseerd zijn of verhit, om ze langer houdbaar te maken. Verhitting vernietigt bovendien een groot deel van de kwaliteiten van bijenpollen. Je kunt de pollen overal door verwerken, zoals door smoothies, in salades, door dranken, koude gerechten en desserts.

Recept Bijenpollen-smoothie

Bijenproducten! Wat is propolis en waarom bijenpollen eten? 3

INGREDIENTEN

1 banaan, gepelde
1 kiwi, geschild
100 g diepvries frambozen
28 gram eiwitpoeder
2 eetlepels bijenpollen
2 theelepels cacao nibs
1 eetlepel lijnzaad
350 ml ongezoete amandelmelk
snufje kaneel
1 theelepel honing

BEREIDING

Snijd de kiwi in dunne ronde plakjes, (houd 2 plakjes achter voor garnering) en stop de rest in de blender. Breek de banaan in stukken en doe in de blender. Voeg het eiwitpoeder, de frambozen, 1 eetlepel bijenpollen, het lijnzaad, de amandelmelk en het snufje kaneel toe aan de blender. Blend het geheel tot het een gladde smoothie. Strijk op de rand van twee glazen een theelepel honing, voor een mooi plakrandje. Dip de glazen in de resterende el bijenpollen en versier met een schijfje kiwi. Verdeel de smoothie over 2 glazen en voeg als laatste een theelepel cacao nibs toe.


Bestel NU het Propolis en Bijenpollen Pakket bij Amanvida! Met GRATIS een LaDrôme Propolis neusstick inhalator t.w.v. € 3,50 GRATIS verzending van je pakket!

LET OP: deze pakketten wordt geleverd in een normale doos, zonder het bamboe rekje zoals op de sfeerfoto.

Bijenproducten! Wat is propolis en waarom bijenpollen eten? 4