Waarom zijn eiwitten belangrijk voor je gezondheid?

calendar 1/15/17
Waarom zijn eiwitten belangrijk voor je gezondheid?
Waarom zijn eiwitten belangrijk voor je gezondheid?
[caption id="attachment_723" align="alignleft" width="300"] Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Lees erover in Gezond en gelukkig met eiwitten[/caption]

Eiwitten vormen het grootste gedeelte van de droge materie in je lichaam. Vitamines en mineralen vormen slechts 1,5% van de uitgedroogde bouwstoffen van je lichaam.

Eiwitten komen voor in je huid, nagels, beenderen, organen en spieren, maar ook in je enzymen, hormonen, eicellen en zaadcellen. Elke dag worden cellen vervangen door nieuwe, waarbij eiwitten de belangrijkste bouwstoffen vormen. Dit toont aan hoe belangrijk eiwitten wel zijn voor je gezondheid.

Gedurende 24 uur per dag zijn er 60 miljard cellen aan het werk met eiwitten. Een ongelofelijk aantal! Dat gebeurt individueel in de energiecentrale (het mitochondrium) van elke cel. De 60 miljard energiecentrales van onze cellen hebben daarvoor eiwitten nodig. Heb je een tekort aan eiwitten, dan vallen noodgedwongen sommige energiecentrales stil. Afhankelijk van de duur en de grootte van de tekorten geeft dit ernstige gezondheidsproblemen. Voor optimaal werkende cellen zijn voldoende volwaardige eiwitten nodig.

[caption id="attachment_716" align="alignright" width="225"] Seitanfingers gemaakt van Tamari Bloc van Bertyn[/caption]

Elk eiwit heeft zijn specifieke werking.
Net zoals er verschillende vitamines zijn, met elk hun aparte werking, zo zijn er ook verschillende eiwitten. Huideiwitten zijn anders dan eiwitten voor de spieren. En je hebt weer andere eiwitten nodig voor je hormonen. Dagelijks dien je je lichaam te voorzien van een scala aan eiwitten.

"Ik heb in New York de beste, meest smaakvolle seitan ooit geproefd. In Nederland ging ik op zoek naar diezelfde textuur, smaak en beleving. Ik vond mijn geliefde bij Bertyn. Ik was blij verrast met de vezelstructuur en met het feit dat de producten zich zeer makkelijk laten kruiden en bereiden."

-Lisette Kreischer, oprichtster van The Dutch Weed Burger en kookboekenschrijver

Vegetariërs en veganisten pakken het slim aan

  • Ze letten op combinaties van eiwitten om de aminozuren samen te eten. Granen samen met peulvruchten, bijvoorbeeld, geeft het lichaam essentiële aminozuren in de goede verhouding.
  • Ze eten veel verschillende groente, om zo veel mogelijk verschillende aminozuren aan te leveren.
  • Ze genieten met regelmaat van een stukje seitan, want dat heeft per 100gr een hoger eiwitgehalte dan tempé, tofu, quorn en dan de gemiddelde veggieburger.
  • Een handje vol noten is voor hen de ideale snack: een goede bron van eiwitten en gezonde vetten met minder milieutoxines dan dierlijke eiwitten en vetten.

 

Een volwassen persoon heeft minimaal ongeveer 30 à 65 gram eiwitten per dag nodig

Om elke dag vitaal te zijn vormen eiwitten wellicht een van de belangrijkste voedingstoffen. Bij eiwitten gaat het erom voldoende van de negen essentiële aminozuren op te nemen via je voeding. Je kunt ze immers niet zelf aanmaken. Variatie in eiwitbronnen is belangrijk.

De dagelijkse behoefte varieert enorm van persoon tot persoon en van aminozuur tot aminozuur. Je gaat vaak de mist in omdat je volgens de standaard in het algemeen te veel eiwitten consumeert. Maar wellicht is dat niet altijd het geval.

[caption id="attachment_717" align="alignleft" width="225"] Griekse tomatensoep met zelfgemaakte seitanballetjes[/caption]

Bij stress, ziekte, roken, vermoeidheid, depressie, slecht werkende darmen en grote inspanningen is de eiwitbehoefte groter.

Een dieet met het accent op eiwitten en vetten is gemakkelijker om af te vallen en slank te blijven

Als je koolhydraten (pasta, brood, rijst, droge koekjes, enzovoort) eet, ga je insuline aanmaken. Insuline zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die in je bloed rondcirkelen, opgenomen worden in je cellen en dat je energie accumuleert. Bij snelle koolhydraten slingert je bloedsuikerspiegel op en neer. In de dalen snak je naar voeding en wil je tussendoortjes eten.

[caption id="attachment_739" align="alignright" width="200"] Seitanlasagne[/caption]

 

Eiwitten en vetten, daarentegen, hebben weinig invloed op je insulinehuishouding en bloedsuikerspiegel. Enkele studies hebben aangetoond dat een dieet waarin eiwitten centraal staan, je lichaam ertoe aanzet om meer te verbranden (22% meer, aldus het boek Power Eating van Susan Kleiner). Je spieren blijven intact en je vetlaagjes ‘verbranden’ beter. Een eiwitdieet is wellicht de beste strategie om vet te verbranden en spieren te behouden. Een dieet rijk aan eiwitten en matig in koolhydraten geeft bovendien een voller gevoel.

Seitan is de eiwitkampioen en arm aan koolhydraten

83% van de kilocalorieën uit seitan komt uit volwaardige eiwitten. Seitan bevat daarentegen geen vet, zelfs veel minder vet dan kabeljauw of kippenwit. Authentieke seitan past daarom perfect in elk eiwitdieet.

Meer weten? Lees Gezond en gelukkig met eiwitten. De recepten voor de afgebeelde gerechten staan ook in dit boek.

Ontdek het volledige seitan-assortiment van Bertyn om zelf creatief mee aan de slag te gaan.

-----------

Wat maak jij graag met seitan?

Zodra er een nieuwe post is, direct in je mailbox? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.