Wat is chaga en waarom is het interessant?

calendar 2/18/20
Wat is chaga en waarom is het interessant?
Wat is chaga en waarom is het interessant?

stukjes chaga paddenstoel op een tafel

In de Chinese geneeskunde gebruikt men vaak medicinale paddenstoelen omwille van hun positieve effecten op de gezondheid. Ook in het Westen wordt men zich steeds meer bewust van de krachtige eigenschappen van sommige paddenstoelen of fungi. Wist je dat ze DNA delen met ons en genetisch meer verwant zijn aan de mens dan aan planten? Net zoals kruiden, kunnen medicinale paddenstoelen een krachtig natuurlijk hulpmiddel zijn. Reishi, Lion's Mane, Shiitake en Cordyceps zijn enkele zwammen die aan populariteit winnen bij ons. En dan is er nog chaga, de koning der medicinale paddenstoelen!

Wat is chaga?

iemand die chaga paddenstoel in de hand houdt in een berkenbos

Chaga (spreek uit: tjsa-ga) is een oud Russisch woord voor paddenstoel. Het is een zwam die zich in de open wonden (knoesten) van berkenbomen nestelt en dan 5 tot 7 jaar meegroeit met de boom. Chaga ziet er niet uit als een paddenstoel, maar als een zwart/oranje uitstulpsel en is hard als hout of kurkachtig.

Chaga doet het vooral goed in koude, barre klimaten zoals Rusland, Canada of Scandinavië. Om daarin te kunnen overleven, beschermt de chaga-schimmel zich met allerlei natuurlijke stoffen. Daarnaast wapent chaga zich ook met de kracht van berkenbomen, door voedingsstoffen uit de binnenste lagen van de schors te trekken.

Chaga is een superfood vol antioxidanten, beta-glucanen, fytochemicaliën, fenolen, sterolen en enzymen die onze gezondheid ondersteunen of kunnen herstellen.

Chaga, koning der paddenstoelen

Chaga (Inonotus obliquus) wordt in bepaalde culturen al duizenden jaren gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid. Het gaat om culturen die een uitgebreide kennis hebben van medicinale planten en kruiden en dus weten waar ze het over hebben. Chinezen noemen chaga de "koning der paddenstoelen". Siberiërs noemen het "het geschenk van God". Japanners kennen chaga als "de diamant van het bos". Chaga dankt deze namen aan zijn bijzondere, krachtige eigenschappen.

Oost-Europese volksgeneeskunde kent chaga sinds de jaren 1500. Er werd oorspronkelijk thee van gemaakt voor de behandeling van uiteenlopende aandoeningen zoals virale en bacteriële infecties en maag- en darmstoornissen. Recent onderzoek bevestigde dat chaga een sterk antibacterieel, schimmelwerend en ontstekingsremmend effect heeft.

Chaga superfood als thee, capsules en elixir

Het is duidelijk dat chaga een superfood is met krachtige eigenschappen die een positief effect kunnen hebben op onze gezondheid. Chaga kan helpen om specifieke ziektes te voorkomen of te genezen, maar het is ook een krachtig middel om de algemene weerstand te ondersteunen. 

kopje thee met stukjes chaga paddenstoel

Oorspronkelijk werd er thee gemaakt van chaga. Het warme water is nodig om polysacchariden in de chaga paddenstoel vrij te maken zodat ze opneembaar zijn voor het menselijk lichaam. 

Tegenwoordig zijn er ook capsules met chaga-poeder die je makkelijk kan slikken als supplement. Let wel op dat het om poeder gaat van wilde chaga. Gekweekte chaga bevat niet altijd de typische stoffen uit de berkenschors.

Tot slot worden ook eeuwenoude brouwsels of kruidendrankjes met chaga nu herontdekt en als Chaga elixir verkocht. Vroeger was het de gewoonte om levertraan te nemen om de weerstand te stimuleren. Vandaag kan je chaga elixir innemen. Lekkerder en met verschillende ingrediënten zoals duindoornbessen, aloë, dennenknoppen, duizendblad en honing, die allemaal hoog zijn in antioxidanten en de weerstand verhogen of het immuunsysteem ondersteunen.