Ecoficus' pralines & snacks van bio vijgen

calendar 25/06/19
Ecoficus
Ecoficus' pralines & snacks van bio vijgen

Ecoficus blog

Ontdek de zalige delicatessen op basis van de Spaanse Calabacita vijg

Ecoficus is een Spaans familiebedrijf dat zich sinds 2003 specialiseerde in het maken van heerlijke delicatessen op basis van biologische vijgen. De boerderij ligt in de regio Cáceres in Extremadura, net buiten het eeuwenoude dorp Almoharin. Hier plantte de Moorse bevolking eeuwen geleden vele vijgenbomen. Nog altijd is Almoharin omgeven door vijgenbomen en staat zij wereldwijd bekend als dé Stad der Vijgen.

Vijgen die ideaal zijn als energiek tussendoortje, bij een aperitief, als gezond 'snoepje'...

Ecoficus' pralines & snacks van bio vijgen 1

De geteelde vijgen heten Calabacitas, dat pompoentje betekent. Spaanse vijgen worden ook wel borrelvijgen, snoepvijgen of baby vijgen genoemd, vanwege hun kleine, zachte omvang, honingkleurige, dunne huidje en zoete smaak.

Calabacita vijgen zitten bomvol complexe koolhydraten, zijn een bron van ijzer en rijk aan voedingsvezels, kalium, magnesium en calcium.

Ze zijn daarom erg geschikt als borrelhapje en eveneens als gezond tussendoortje of verwerkt in gerechten. Bij de borrel worden de zoete vijgjes vaak samen met blauwaderkaas gegeten, vanwege de goede match met de hartige, specifieke smaak van de kaas.


In 2008 kende het Spaanse Ministerie van Milieu en de Biodiversity Foundation aan Ecoficus de Award 'Biologische Voeding en Biodiversiteit' toe.

Vijgenproducten: bonbons, cake, gezonde snacks en gedroogde vijgen

Ecoficus kweekt de kleine Calabacita vijgjes biologisch en laat ze vervolgens drogen in de zon. Enkele producten uit het assortiment van Ecoficus zijn: vijgenbonbonsvijgencake en vijgen snacks met onder meer sinaasappel, rozijnen, cranberries en pompoen pitten. En uiteraard ook 'gewone' gedroogde vijgen. Zo kan snoepen toch gezond zijn!

BBQ tip: recept Turks vijgenbrood met gedroogde vijgen

Ecoficus' pralines & snacks van bio vijgen 2

INGREDIENTEN

1 Turks brood
2 verse rijpe peren
4 gedroogde vijgen
200 gram blauwe kaas mild of pittig
50 gram pecannoten
2 eetlepels honing

BEREIDING

Snijd langs de lijnen van de 'ruitjes' op het Turkse brood. Snijd het brood echter niet door, zodat het één brood blijft. Doe het brood in een ronde ijzeren taartvorm, zo kan je hem makkelijk oppakken en van de BBQ halen. Zo verbrandt het brood minder snel of valt uit elkaar. Schil de peer en snijd deze in stukjes. Snijd de vijg in vieren. Leg de stukjes peer en de partjes vijgen in het Turkse brood waar je deze hebt ingesneden.

Brokkel nu alle blauwe kaas over en bij de peren en vijgen. Breek de pecannoten in stukjes en strooi deze over het hele brood heen. Giet nu de honing over het brood naar smaak en eventueel nog wat zout en peper. Plaats nu de taartvorm met het brood erin voor zo’n 15 tot 20 minuten op de barbecue. Als alle kaas is gesmolten is het klaar en kun  je hem meteen eten. Serveer er een lekker frisse salade bij.