Waarom meer bloemen en planten eten?

calendar 19/05/17
Waarom meer bloemen en planten eten?
Waarom meer bloemen en planten eten?

IWaarom meer bloemen en planten eten? 1n een gezond voedingspatroon horen bloemen, planten, kruiden ook in het rijtje van groenten, fruit, noten en zaden te staan. Want ze zorgen voor meer variatie en kleur in je eetpatroon, bieden je lichaam andere voedingsstoffen dan groenten en fruit en zijn de leukste finishing touch van je gerechten.

BLOEMEN

Wellicht eet je al bloemen van planten, zonder je er bewust van te zijn. Denk bijvoorbeeld aan artisjokbodems, broccoli, of bloemkool.

 

Creatief met eetbare bloemen

Maar met echte bloemen, zoals rozenblaadjes, lavendel, hibiscus, korenbloem, kan je ook iets speciaals toevoegen aan je gerechten. Met eetbare bloemen kan je heel creatief te werk gaan. Er bestaan verschillende recepten met eetbare bloemen, zoals voor bloemensuiker, bloemenazijn en flower wodka. Let wel, als je bloemen wilt gebruiken in je recepten, zijn er enkele aandachtspunten die je best in gedachten houdt.

♦ 

Aangekochte bloemen in een bloemenwinkel zijn vaak behandeld met gewasbeschermingsmiddelen, waardoor ze niet geschikt zijn voor consumptie. Ook bij biologisch geteelde bloemen kan dit het geval zijn. Vraag het daarom altijd na bij een winkelbediende.

♦

Laat bloemenblaadjes trekken in warm water en gebruik dit water om je gerechten, zoals je pannenkoekenbeslag, de subtiele bloemensmaak te geven.

♦

     Denk eraan stampers en meeldraden te verwijderen voor consumptie van je eetbare bloemen, om de kans op allergische reactie te verminderen.

♦

     Bij niet gedroogde bloemen zijn de jonge bloemen het lekkerst. Oudere bloemen kunnen bitter smaken.

♦

Bloemen worden geneeskrachtig wanneer hun heilzame stoffen geconcentreerd worden in aftreksels of tincturen. Ben je niet echt op zoek naar hun heilzame effecten, laat dan gewoon alleen hun aroma voor je werken.

♦

Gedroogde bloemenblaadjes kan je toevoegen aan elke thee om de thee een andere smaak te geven.

♦

Laat bloemenblaadjes trekken in warm water en gebruik dit water om je gerechten, zoals je pannenkoekenbeslag, de subtiele bloemensmaak te geven.

♦

Gedroogde bloemen kan je in een klein linnen zakje doen en gebruiken om je linnengoed te parfumeren.

♦

Er is 1 bloem met uitzondering op de stamperregel: de saffraankrokus. Hier zijn het net de rode, vrouwelijke stampers die gebruikt worden in de keuken om gerechten op smaak te brengen, en om ze een diepe, gele kleur te geven. De stampers zou je dus wel willen verwijderen, maar dan om te drogen en te vermalen tot saffraan.

De medicinale eigenschappen van saffraan worden als sinds mensenheugenis gebruikt om stemmingen positief te beïnvloeden. In de Chinese en Ayurvedische traditie wordt saffraan namelijk gebruikt bij depressie, angsten en als afrodisiacum. Het zijn de twee antioxidanten crocine en safranal die saffraan zo heilzaam maken voor het lichaam. Als natuurlijk antidepressivum zorgen deze twee stoffen ervoor dat er meer serotonine beschikbaar is in het zenuwstelsel, wat depressie op een natuurlijke manier tegenwerkt.

 

 

PLANTEN OF KRUIDEN

Kruiden kunnen ook erg heilzaam voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan adaptogene en verwarmende kruiden. Zo wordt in de alternatieve geneeskunde maca ingezet om het libido op te drijven, ashwagandha om vruchtbaarheidsproblemen te verhelpen, gember om het lichaam aan te sterken.

Adaptogenen zetten alles weer op een rijtje

Wat zijn adaptogenen? Adaptogenen zijn planten of kruiden zonder specifieke functie, die je lichaam helpen de balans terug te vinden na een reactie of een bepaalde stressor. Ze helpen het lichaam omgaan met fysiologische, biochemische en psychologische stressfactoren.

Adaptogenen zijn planten die kunnen leven in extreme weersomstandigheden en op uitzonderlijke hoogtes; ze hebben zichzelf aangepast aan extremen en deze eigenschappen werken verder in het lichaam wanneer wij ze consumeren.

Beschouw de werking van adaptogenen als de werking van een thermostaat: de thermostaat reguleert de temperatuur zodat de gewenste temperatuur in de ruimte behouden blijft. Zo zorgen adaptogenen tegelijkertijd voor rust en meer energie, om de natuurlijke homeostase in je lichaam terug te brengen of te behouden. Ze hebben een regulerend effect op de hormoonspiegel, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.

Adaptogenen werken dus indirect op het zenuwstelsel en verbeteren het prestatievermogen. Ze werken als tonicums op de stressbestendigheid van de mens.

Voorbeelden van adaptogenen zijn ashwaganda, astragalus, ginseng, zoethout, tulsi, rhodiola en bepaalde champignons.

Tulsi, rhodiola, ashwagandha en maca zijn adaptogenen in Adapto

Tulsi (heilige basilicum): Tulsi heeft een sterke ontstekingswerende werking. Dit kruid bestrijdt de negatieve gevolgen van stress in het lichaam, wat vaak aan de oorsprong van veel hedendaagse ziektes ligt. Het verzorgt als het ware de organen in het lichaam, die vaak als eerste te lijden hebben onder stress. Bij stress gaat de bloed- en zuurstoftoevoer voornamelijk naar de spieren – zodat het lichaam snel kan reageren en “vluchten” – waardoor de organen worden tekortgedaan. Tulsi gaat dit tegen.

Rhodiola (rozewortel): Rhodiola groeit in koude, bergachtige gebieden en wordt al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te helpen om te gaan met stress van lage temperaturen en hoogtes. Het is het stofje rosavine in rhodiola dat zo goed zou zijn. In het lichaam werkt het op celniveau: het verbetert het zuurstoftransport van rode bloedcellen. En meer zuurstof staat gelijk aan meer energie. Je lichaam krijgt een boost op mentaal en lichamelijk niveau: je kunt beter nadenken en sneller bewegen, je voelt je minder moe en hebt minder last van humeurwisselingen.

Ashwagandha (indiaanse ginseng): Ashwagandha reguleert het immuunsysteem en brengt rust. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de Oosterse geneeskunde, als krachtig adaptogeen om de werking van de bijnieren te ondersteunen. De bijnieren staan onder meer in voor de productie van cortisol. Wanneer iemand stressgevoelig is, is het mogelijk dat de bijnieren uitgeput geraken en na verloop van tijd de cortisolproductie verstoort wordt. Ashwagandha kan dit voorkomen en zou ook stress- en depressiegevoelens doen afnemen.

Maca: Maca wordt al ruim 3000 jaar verbouwd in Peru. De inca’s aten het knolgewas vaak voordat ze ten strijde trokken omdat het hen onuitputtelijke energie gaf. Omwille van de positieve invloed van maca op het energieniveau, het uithoudingsvermogen en het libido van de mens, is maca ook gekend als “Peruviaanse ginseng”. Als adaptogeen is maca geliefd omdat het een groot aantal weerstand ondersteunende vetzuren en sterolen bevat. Ook zorgt maca voor meer zuurstof in het bloed, waardoor de geest alerter wordt en het uithoudingsvermogen verbetert.

Verwarmende kruiden wakkeren de vlam van je vertering aan

Flamuno is de detoxspecialist van de Botanico-mixen. De verwarmende kruiden die in deze blend zitten, wakkeren de vlam van je vertering aan. Denk aan rozemarijn, gember, zwarte peper, kruidnagel, kaneel. Ook kurkuma valt volgens de Ayurveda in de categorie verwarmende kruiden.

Verwarmende kruiden zijn dan wel geen adaptogenen – extreme weeromstandigheden en zelfs een sterke winter overleven ze niet – maar het gunstige effect dat ze hebben op het lichaam mag niet worden onderschat. Het zijn ook tonicums, voor het lichaam en de geest. Zwakte, depressie nemen erdoor af. En je krijgt er een opkikker van. De doorbloeding in het hele lichaam wordt gestimuleerd, waardoor alles beter wordt voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Rozemarijn: een van de meest verwarmende en circulatie-bevorderende planten

Gember: prikkelt bepaalde receptoren in de maag die een warmtegevoel geven en zorgt zo voor een hittegevoel. Het is bijzonder gunstig voor de maag, want naast een verteringsfunctie, voert de maag ook een opnamefunctie uit. Gember verbetert die opname van vitaminen en mineralen en beschermt het maagslijmvlies.

Kurkuma: wint nog steeds aan populariteit door de vele weldadige eigenschappen. Kurkuma is anticarcinogeen, ontstekingsremmend, rijk aan antioxidanten, bevordert de spijsvertering en de afscheiding van spijsverteringsenzymen, verbetert de leverfunctie … Dit kruid heeft bij Amanprana daarom ook een eigen mix gekregen: Curcumax Botanico-mix.

Zelf aan de slag met eetbare bloemen en kruiden

Zin om je eigen kruiden- en bloemenmengsels samen te stellen van eetbare bloemen en kruiden? De Orac Spicy en de Orac Mild zijn mooie voorbeelden van kruiden met bloemen: in Spicy vind je ook hibiscus, en in Mild werden lavendel en goudsbloem toegevoegd.

Zoek je een blend van adaptogene en verwarmende kruiden? Probeer Immuno eens. Het schijnt heerlijk te zijn op een broodje met kaas. Immuno bevat trouwens ook sumak, de wonderbes uit het Midden-Oosten met de hoogste Orac-waarde van alle superfoods.

 

Welke kruiden gebruik jij het liefst?

Heb je interessante smakencombinaties om met ons te delen?