Koken met vitamine D

calendar 2/03/16
Koken met vitamine D
Koken met vitamine D
[caption id="attachment_154" align="alignleft" width="244"]Vitamine D e-book van Amanprana Download dit e-book onderaan voor meer informatie over het belang van vitamine D en recepten met vitamine D2 + Superfoods Consommés.[/caption]

Dagelijks dienen we op een veilige manier aan een gezonde dosis vitamine D te komen. Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten, van normale werking van de spieren, van het immuunsysteem... 70% van de Europese bevolking kampt echter met vitamine D tekort. Wat kun je doen tegen een vitamine D tekort? Leer koken met vitamine D.

Vitamine D tekort

Een zwaar tekort aan vitamine D kan niet enkel zwakke botten en tanden en pijnlijke spieren tot gevolg hebben. Maar de gevolgen van een vitamine D tekort zijn veel ernstiger dan je denkt. Ook geheugenproblemen, Alzheimer, astma en kanker zijn mogelijke gevolgen van een langdurig tekort aan vitamine D. Aangeraden wordt om elke dag 10 à 15 minuutjes zonder zonnecrème in de zon te komen om de zonnestralen optimaal hun werk te laten doen. Wanneer je in een land woont waar de zon zich niet vaak laat zien en je toch een gezond en gevarieerd voedingspatroon aanhoudt, kan een Vitamine D tekort daarom toch goed mogelijk zijn. Alleen jij kunt hier iets aan doen. Pak de oorzaak aan en zorg ervoor dat je vitamine D opname wordt geoptimaliseerd.

Vitamine D2 + Superfoods Consommés

Zorg voor extra vitamine D, door bijvoorbeeld een van de Amanprana Vitamin D2 + Superfoods Consommés te gebruiken voor een gezonde dosis vitamine D. De consommé is zacht van smaak in pure vorm: voeg een halve koffielepel (ca.1 gram) in een half kopje warm water en roer. Je kunt de Vitamin D2 + Superfoods Consommés daarnaast ook makkelijk verwerken in soepen, sauzen of hete thee. Ook is het een ideale toevoeging in smoothies, lassies en shakes. Vitamine D2 + Superfoods Consommés kan je in bijna ieder hartig gerecht gebruiken. Bekijk enkele heerlijke gerechten hieronder en download het gratis Amanprana Vitamine D e-book voor meer informatie en recepten.

[caption id="attachment_159" align="alignnone" width="960"]Vitamine D pizza met rucola & venkel Vitamine D pizza met rucola & venkel[/caption]

Ingredienten

Bereiding Maak een kuiltje in de bloem en verkruimel de gist erin. Strooi de fijne kokosbloesemsuiker over de gist, strooi wat zout en de Vitamin D2 + superfoods Consommé rondom het kuiltje en giet het lauwe water en 1 eetlepel olijfolie erin. Laat dit circa 15 minuten staan om de gist te activeren en kneed vervolgens het deeg tot deze een stevige, niet kleverige deegbal is en laat deze circa 1 uur rijzen onder een licht vochtige doek op een warme plaats in de keuken. Snijd ondertussen de venkel en de rode ui in heel fijne plakjes. Mix de amandelroom met het citroensap, een eetlepel water en de knoflook tot een gladde saus. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het deeg op een met bakpapier belegde ovenplaat. Laat het nogmaals circa 20 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de rucola met wat olijfolie. Beleg de deegbodem met de rode ui, venkel en rucola en bestrooi met de Amanprana ORAC Botanico-mix. Druppel er nog wat olijfolie over. Bak de pizza in circa 15 -20 minuten goudbruin, snijd ondertussen de champignons in fijne plakjes. Neem de pizza uit de oven, strooi er de champignons over en druppel de amandel-knoflook room erover. Serveer wanneer deze nog heet is.

[caption id="attachment_160" align="alignleft" width="960"]Komkommer-, munt- en cashewtapenade met haverkrokantjes Komkommer-, munt- en cashewtapenade met Vitamine D haverkrokantjes[/caption]

              Ingredienten Voor de haverkrokantjes

Voor de tapenade

  • 120g cashewnoten, 1 nacht geweekt in koud water
  • 1 kleine komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 1el kappertjes
  • 1/2 busseltje bieslook
  • 3 takjes platte peterselie
  • 2 takjes verse munt
  • Sap van 1/2 citroen
  • 3el Cocos + Olijf + Rode palmolie van Amanprana
  • Peper van de molen
  • Fleur de sel

Bereiding Voor de haverkrokantjes Breng de havervlokken aan de kook met de shoyu, de Vitamin D2 + superfoods Consommé van Amanprana en de botanico mix tot een dikke pap. Strijk de haverpap dun uit op de bakplaat op bakpapier. Verwarm de oven voor op 170°C en bak de haverkrokantjes goudbruin in circa 30 minuten. Voor de tapenade Snijd de komkommer overlangs door en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer op een grove rasp en pers de komkommer uit. (Het sap kan je opvangen om zo te drinken of in een andere bereiding gebruiken). Hak de bieslook en de kappertjes fijn. Pluk de blaadjes van de peterselie en de munt en snipper ze fijn. Laat de cashewnoten uitlekken en mix deze met de Cocos + Olijf + Rode palmolie, de knoflook en het citroensap tot een pasta. Meng er de verse kruiden, de kappertjes en de komkommer door en breng op smaak met peper en zout. Serveer de haverkrokantjes met de tapenade. Voor meer recepten met de Vitamine D2 + Superfoods Consommés van Amanprana, download het gratis Vitamine D e-book.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten.