Pre- + probiotica = synbiotica OF 1+1=3

calendar 28/05/19
Pre- + probiotica = synbiotica OF 1+1=3
Pre- + probiotica = synbiotica OF 1+1=3

Your Flora Synbiotica

Hét voedingssupplement waar je darmen en spijsvertering YES tegen zeggen!

Met synbiotica worden voedingsmiddelen aangeduid die zowel prebiotica (= plant based) als probiotica (foodbased) bevatten. Prebiotica zijn voedingsstoffen van de (darm)bacteriën. Dit zijn oplosbare of fermenteerbare vezels die je onder meer vindt in artisjok, banaan, ui, asperge en prei. Probiotica zijn levende ‘goede’ bacteriën, aanwezig in voeding of preparaten, zoals yoghurt, kombucha, kefir en miso. Welke rol spelen synbiotica in het gezond houden van je darmen en waarom is dat zo belangrijk? 


“Alle ziektes beginnen in de darm.”

Hippocrates

Onze darmen ons 'tweede brein'?

Viel het je wel eens op dat wanneer je stress hebt, je vaak ook last van je buik hebt? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat darmen en hersenen inderdaad met elkaar 'communiceren'. Sommige wetenschappers zeggen dat darmbacterieën rechtstreeks de nervus vagus, de zenuwbaan die tussen de hersenen en de darmen loopt, kunnen prikkelen en zo signalen naar de hersenen sturen. Als je weet dat onze darm de thuisbasis is van ongeveer 100 triljoen micro-organismen en 10 keer meer bacteriën bevat dan ALLE menselijke cellen in het hele lichaam, dan begrijp je waarom we onze darmflora zo gezond mogelijk moeten houden. Simpel gezegd: happy gut, happy person!

Gefermenteerde voeding creëert symbiose

Onbalans van onze darmflora en darmomgeving houden vaak direct verband met onze moderne levensstijl, gifstoffen, verkeerde voeding en stress. Veel mensen weten inmiddels dat probiotica (levende micro-organismen) onze 'goede' darmbacterieën gunstig beïnvloeden en aanvullen. Vandaar ook de populariteit van allerlei yoghurtdrankjes.Toch is een symbiose van pre- en probiotica eigenlijk beter, want completer. Symbiose is de intieme relatie van verschillende organismen die harmonieus samenleven en evolueren binnen een ecosysteem ten voordele van elkaar. Gefermenteerd voedsel zorgt zowel voor het milieu als voor de microben om een gezond spijsverterings-ecosysteem te creëren.

"De Microbe is niets. Het Terrein is alles." 

Claude Bernard (1813-1878), fysioloog en tijdgenoot van Pasteur

Waarom Synbiotica verkiezen boven probiotica?

Synbiotica zijn, in tegenstelling tot probiotica, een gefermenteerde, levende cultuur op basis van 'complete voeding' die alles biedt wat nodig is om de darmflora te ondersteunen, inclusief de overleving en kolonisatie van de microben, hun diversiteit, zeer bio-beschikbare spijsverteringsvoedingsstoffen en een gezonde omgeving. Synbiotica zijn natuurlijk, veilig en gaan als bron van unieke voeding veel verder dan een capsule vol bacteriële cellen. 

Gefermenteerde soja is superfood voor de darmflora

Onderzoek toont aan dat gefermenteerde sojamelk de beste voedingsbron lijkt te zijn voor het ondersteunen van de darmflora. In zijn gefermenteerde vorm is biologische, GMO-vrije soja (miso, tempeh, natto) zeer voedzaam en gunstig voor het darm-ecosysteem. Gefermenteerde soja draagt bij tot de ondersteuning van gezonde weefsels, de modulatie van het immuunsysteem, biedt een rijke bron van voedingsstoffen om het lichaam te beschermen en te verdedigen en ondersteunt een gezond microbioom met een goed evenwicht van de flora om de spijsvertering te optimaliseren.

Levende alchemie

Het vergisten van kruiden en voedingsmiddelen in het algemeen is een geweldige manier om te kunnen profiteren van de functionele eigenschappen van voeding. Behalve dat de biologische beschikbaarheid drastisch verhoogd wordt, worden de eigenschappen van de vergiste kruiden en voedingsmiddelen extra versterkt. Oeroude kennis die op alle continenten, in vele culturen gekend is en toegepast wordt. De voedingsstoffen die in de plant zitten worden op natuurlijke wijze geactiveerd, in plaats van de componenten te isoleren of extraheren.