Waarom voedingssupplementen belangrijk zijn

calendar 15/10/19
Waarom voedingssupplementen belangrijk zijn
Waarom voedingssupplementen belangrijk zijn

capsules met groen poeder op groen blad

Foto met dank aan pexels.com

We geloven er nog massaal in: als je gezond en evenwichtig eet, komt je lichaam niets te kort. Maar onze dagelijkse voeding is niet meer wat het was. Onze drukke levensstijl maakt het heel verleidelijk om een snelle hap te eten. En stress en vervuiling vormen meer dan ooit een extra belasting voor het menselijk lichaam. Een voedingssupplement kan helpen om je lichaam te voorzien van de nodige vitaminen en mineralen. Waar let je op als je supplementen koopt? En welke supplementen zijn interessant?

Waarom supplementen nemen?

tomaten, bloemkool, komkommer, gele courgetteOm gezond en vol energie te blijven, hebben we voedingssupplementen nodig. Alles begint bij een evenwichtige voeding met veel groenten en fruit. Maar we hebben het allemaal druk en dan is het niet vanzelfsprekend om altijd gezonde maaltijden op tafel te zetten.

Wat we daarnaast vaak vergeten, is dat de vervuilende stoffen van de lucht die we inademen, chemische stoffen in schoonmaakmiddelen, microplastics, straling van gsm's, computers, enzovoort ook een impact hebben op het lichaam. En vergeet niet dat constante stress een zware belasting vormt die veel van ons vraagt.

Om alle afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen en cellen te voeden, hebben we nu, méér dan vroeger, voedingsstoffen nodig. De groenten en fruit van vandaag bevatten minder nutriënten dan tientallen jaren geleden. Door massaproductie en gebruik van chemische middelen in de landbouw raakt de grond uitgeput en alles wat we verbouwen, wordt minder voedzaam. Wat extra vitaminen en mineralen in de vorm van een voedingssupplement kunnen helpen.

Waar let je op als je een supplement koopt?

laborant die takje met blaadjes vasthoudtEen goed voedingssupplement is gemaakt van natuurlijke stoffen en bevat geen chemische toevoegingen. Goedkopere supplementen bestaan meestal uit synthetische stoffen en zijn gemaakt via chemische processen.

Dit komt omdat in de jaren dertig van de vorige eeuw voor het eerst vitaminen uit voeding werden geïsoleerd. Dit gebeurde op een chemische manier, maar was eerder bedoeld voor studiedoeleinden en niet om er voedingssupplementen van te maken. Helaas keerden de mensen zich in de jaren 50 af van de natuur en begonnen ze met de (massa)productie van deze synthetische vitaminen. Dit terwijl wetenschappers wisten dat vitaminen en mineralen het meest effectief zijn wanneer ze omringd worden door hun natuurlijke begeleidende voedingsstoffen, zoals secundaire plantaardige verbindingen, dus de volledige plant.

We willen juist minder onnatuurlijke stoffen binnen krijgen. We hebben niets aan vitaminen en mineralen als ze niet worden opgenomen door het lichaam. Fytovitaminen zijn van plantaardige oorsprong en worden gemaakt van de volledige plant met al zijn goede natuurlijke stofjes er bij. Door hun natuurlijke karakter, worden fytovitaminen gemakkelijker opgenomen. Het lichaam herkent deze structuren als iets natuurlijks en lichaamseigen.

Wanneer voedingssupplementen innemen?

Vaak starten mensen met het innemen van voedingssupplementen als ze last krijgen van lichaamsklachten zoals vermoeidheid, spierkrampen, haaruitval, een onzuivere huid, broze nagels, enzovoort*. Je voelt je niet lekker in je vel en plots bedenk je dat je lichaam misschien iets te kort komt. 

Handig zijn dan de supplementen die verschillende vitaminen combineren die goed samenwerken. Een vitamine B-complex bevat bv. vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9 en B12. Een vitamine voor huid, haar en nagels bevat een aantal B-vitaminen in combinatie met seleen en silicium. Dit is interessant omdat je ook kan overdoseren als je een bepaalde vitamine apart inneemt. Een teveel van een bepaalde vitamine kan de werking van andere vitaminen beïnvloeden en weer andere klachten veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel eerst je huisarts!

Weerstand verhogen

pompelmoes met halve pompelmoesOok als de winter eraan komt, denken we vaker aan een supplement. We willen onze weerstand stimuleren en verkoudheden te slim af zijn. CitroPlus is een biologisch supplement met pompelmoespittenextract. Pompelmoespittenextract is heel bijzonder omwille van zijn grote hoeveelheid krachtige bioflavonoïden en natuurlijke vitamine C. Bioflavonoïden behoren tot de plantenbestanddelen die het sterkst de immuniteit kunnen stimuleren. Ook zink is een interessant mineraal om je afweer te ondersteunen.

Natuurlijke multivitamine

Wil je je lichaam in zijn geheel ondersteunen en stimuleren? Spirulinachlorella en gerstegras zijn er in poedervorm en tabletten. Deze superfoods zijn heel voedzaam en bevatten een brede waaier aan vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen en chlorofyl. Chlorofyl of bladgroen is een natuurlijke reinigende stof die helpt om de darmen te reinigen, het bloed te zuiveren en die het lichaam in staat stelt om zuurstof efficiënter op te nemen.
Je kan deze algen en gerstegras zien als een natuurlijke multivitamine.

spirulina, chlorella en gerstegras poeder en tabletten

*Vermoed je dat je een vitaminetekort hebt? Dan is het altijd verstandig om eerst bij je huisarts te rade te gaan.